Wat zijn de risico’s?

Home / Wat zijn de risico’s?
Bij alle chirurgische ingrepen bestaat de kans op complicaties. Hoewel de kans op complicaties bij een ooglidcorrectie niet zo groot is, worden hieronder niet alleen de meest voorkomende maar ook de zeldzame en ernstige bijwerkingen genoemd.
Zwelling van het ooglid en ongevoeligheid van de lidrand

Bij alle operaties ontstaat een weefselreactie door verstoring van de lymfe-drainage. Hierdoor kunnen de ooglidranden na de operatie tijdelijk (meestal 1-3 weken) dikker is. De oogleden kunnen soms enkele weken wat minder gevoelig zijn; hier heeft u echter meestal geen last van.

Oogontsteking

De eerste week na de ooglidcorrectie is de kans op het optreden van een oogontsteking vergroot. Mocht dit optreden, dan kunnen hiervoor oogdruppels voorgeschreven worden.

Littekentjes

Bij elke operatie ontstaan littekentjes. Bij een ooglidcorrectie worden de sneetjes zo veel mogelijk in de huidplooien gelegd waardoor deze na de operatie meestal niet of nauwelijks zichtbaar zijn.

Asymmetrie van de oogleden:

Ondanks een nauwkeurig uitgevoerde operatie kan het voorkomen dat er een kleine a-symmetrie is tussen links en rechts. Een geringe asymmetrie is overigens niet afwijkend, meestal is deze voor de operatie ook aanwezig en cosmetisch niet storend. Wanneer na enkele maanden nog steeds een storend verschil bestaat tussen beide oogleden, kan dit verholpen worden door middel van een kleine her-correctie.

Zanderig en droog gevoel van de ogen

Deze verschijnselen komen niet vaak voor. Door de operatie kan de knipperfunctie tijdelijk wat minder zijn of kunnen de eerste weken na de operatie de ogen nog niet volledig worden gesloten. Meestal verdwijnen deze symptomen vanzelf tenzij de klachten voor de ooglidcorrectie ook al aanwezig waren. In dit geval is het zelfs soms verstandig om geen ooglidcorrectie te laten uitvoeren. Tijdelijk kunnen “kunst”-tranen worden voorgeschreven om de irritatie te verminderen.

Cysten

Op de plaats van de wond ontstaan soms kleine gele bultjes. Als deze optreden, kunnen ze in het algemeen gemakkelijk worden verwijderd.

(na)bloedingen

Gelukkig is de kans op een (na)bloeding niet groot. In de meeste gevallen stopt de bloeding vanzelf en veroorzaakt het alleen maar een blauwe plek. Heel zelden breidt de bloeding zich uit tot achter het oog. In dit geval kan door druk op de oogzenuw schade aan het oog ontstaan (kans =0,04%). Bij een bloeding of hevige pijn moet u dus altijd contact opnemen met uw behandelend arts. Om de kans op een bloeding te verkleinen is het belangrijk om de week voor de operatie geen bloedverdunnende middelen in te nemen, waaronder de meeste pijnstillers behoudens paracetamol. Als u een verhoogde bloeddruk heeft is het verstandig deze eerst door uw huisarts te laten behandelen.

Gelukkig komen complicaties niet vaak voor. De meeste mensen zijn erg tevreden over het resultaat en hebben spijt dat ze het niet eerder hebben laten doen.