Operatie

Home / Operatie

Belangrijkste punten bij een ooglidcorrectie:

 • Een ooglidcorrectie dient heel “natuurlijk” te zijn. De chirurg dient goed de oorspronkelijke vorm van het ooglid aan te houden. Anderen zeggen dan tegen u; “Wat zie je er goed uit” en niet; “waar heb je die ooglidcorrectie laten uitvoeren”. Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen er verbaasd uit gaan zien. Dit mag niet gebeuren.
 • De ogen moeten na de behandeling weer goed kunnen sluiten. Met een speciale techniek kan de chirurg voor de behandeling testen of hj/zij niet teveel weghaalt. Met deze test kan op de milimeter nauwkeurig de juiste hoeveelheid huid worden weggenomen waardoor u zo lang mogelijk plezier heeft van de ooglidcorrectie.
 • Onderhuids vet dien op de juiste plekken te worden weggehaalt. Hierdoor verdwijnt het gewicht op de bovenoogleden en gaan deze circa 1 mm naar boven waardoor verfrissing van de blik optreedt. Dit ziet er heel natuurlijk uit en alleen dan verdwijnt de “boze” blik of vermoeide ogen. Met de juiste techniek ontstaan er geen, wat enkele chirurgen beweren, holle ogen. Daarentegen verdwijnt de onderhuidse druk van het vet op de huid waardoor ook de aanleg om hangende ogen te ontwikkelen, wordt weggenomen. Alleen als op de juiste plekken de juiste hoeveelheid vet is weggenomen, kunt u er heel lang plezier van hebben, zeker 20-30 jaar. Als het vet niet of niet volledig wordt weggehaald, moet de ooglidcorrectie na circa 3-7 jaar worden herhaald.

Een ooglidcorrectie dient heel “natuurlijk” te zijn. De chirurg dient goed de oorspronkelijke vorm van het ooglid aan te houden.

Laser bij een ooglidcorrectie:

Laser wordt in de wereld van de cosmetische chirurgie vaak verkocht als wondermiddel. Hoewel laser bij veel operaties kan worden toegepast, dient het gebruik bij ooglidcorrecties te worden beperkt. De snijranden mogen nooit worden gemaakt met laser. Indien dit wel wordt gedaan, ontstaan er dikkere witte littekens die vaak blijvend zijn. De oorzaak ervan is dat door laser de huid wordt verhit waardoor er een fellere littekenreactie optreedt. De snijranden bij een ooglidcorrectie dienen per definitie met een klein micromesje of schaartje te worden gemaakt. Ooglift maakt alleen gebruik van Laser bij het dichtmaken van de bloedvaatjes. Deze toepassing is volledig veilig. Het microschaartje wat Dr. Geerling gebruikt, is speciaal voor ooglidcorrecties en voor Ooglift ontworpen.
operatietafel

Wat voor soort hechtingen?

Oplosbare hechtingen mogen nooit worden gebruikt bij ooglidcorrecties. Iedere chirurg dient dit te weten maar helaas zijn er soms weer artsen (vaak geen oogartsen of chirurgen maar b.v. huisartsen) die deze gebruiken. Oplosbare hechtingen mogen alleen onder de huid worden gebruikt en zijn daarom niet geschikt om de huid van de oogleden te hechten. Ernstige complicaties die door het gebruik van oplosbare hechtingen kunnen optreden zijn:
 • infecties met gevaar voor het oog zelf
 • lelijke littekenreactie die blijvend kan zijn
De hechting van voorkeur is een heel dun nylon draadje (Ethilon 5-0). Nylon is namelijk inert en geeft geen lichaamsreactie en daarom geen littekenreactie. De hechting wordt doorlopend onder de huid geplaatst en kan er na 4-7 dagen er in 1 keer worden uitgetrokken. Er komen geen knoopjes in de hechtdraad en daarom is het verwijderen volledig pijnloos.

Huidlijm

Er zijn klinieken die huidlijm ( Tissucol ) aanbieden waarmee de onderhuid vast gelijmd wordt voor het hechten. Hierdoor zou er minder spanning op de hechtingen komen te staan waardoor het litteken mooier zou genezen. Dit is wetenschappelijk echter nooit bewezen. Bovendien, bij gebruik van steri-strips, staat helemaal geen spanning meer op de wond en gaat dit voordeel niet op. Ook is huidlijm geen vervanging van de hechting wat sommige klinieken doen geloven. Te allen tijde dient de wond namelijk gehecht te worden, anders zou de kans te groot zijn dat de wond gaat wijken met alle gevaren van dien. Er komt namelijk altijd spanning op de wond, b.v. s ’nachts als je per ongeluk in je oog wrijft. Daarnaast is het gebruik van Tissucol zelf ook niet zonder gevaar. Aangezien TISSUCOL bereid is uit plasma afkomstig van humane bloeddonaties, kan het risico op infecties (waaronder HIV) niet helemaal worden uitgesloten. Ooglift raadt daarom het gebruik van Tissucol bij ooglidcorrecties af.

Ooglidcorrectie van de bovenoogleden

De behandeling duurt tussen de 30 en 45 minuten en bestaat uit de volgende onderdelen:
 • aftekenen van de huid met een markeerstift.
 • met een klein naaldje wordt een injectie gegeven waarbij verdovingsvloeistof (lidocaine) onder de huid wordt aangebracht. Als er een speciale techniek wordt toegepast zijn de injecties nauwelijks gevoelig, wel kan de verdovingsvloeistof gedurende tientallen seconden koud aanvoelen. De verdovingsvloeistof laat men in het algemeen 2-5 minuten inwerken. Daarna is de ooglidcorrectie pijnloos, wel merkt u dat de arts bezig is door soms een licht drukgevoel.
 • de huid wordt schoon gemaakt en gedesinfecteerd met betadine/jodium.
 • het overschot aan huid wordt weggehaald. Als het onderhuids vet naar voren komt, wordt ook dit verwijderd.
 • de snede wordt dichtgemaakt met niet-oplosbare hechtingen. Hechtingen die vanzelf oplossen geven meer wondreactie en dus meer kans op littekenreactie. De techniek om de wond te sluiten kan per chirurg verschillen. Zo zijn er die losse hechtingen plaatsen, anderen laten de hechting doorlopen waardoor er maar 1 hechting nodig is.
 • afhankelijk van de kliniek en arts worden er kleine pleistertjes aangebracht (steristrips).
 • na 6 tot 7 dagen worden de hechtingen eruit gehaald . De wond wordt meestal zo gemaakt dat deze later wegvalt in de ooglidplooi zodat deze later niet of nauwelijks zichtbaar is.
Interesse in een ooglidcorrectie? Voor slechts €875,- kunt bij Ooglift al een ooglidcorrectie laten doen.